Hem / Nyheter / Arkiv / Artiklar 2008/09 / Sonnys krönika december

SENASTE NYTT

Sonnys krönika december

09 december 2011 15:35

sonny

Årets sista krönika kan lyckligtvis avslutas i dur då vi på de nio senaste matcherna har vunnit sex och av de fem senaste matcherna i Björkängshallen har vi vunnit samtliga. Detta borde vara en signal till Huddingeborna att komma tillbaka till Björkängshallen för att ge sitt stöd till laget och få njuta av rolig och vinstgivande hockey.

Den minnesgode kommer ihåg att vi hade en mycket bra start på serien förra året fram till och med november men att det sedan rasade utför. Trenden i december i år har varit precis tvärtom och jag hoppas innerligt att den trenden håller i sig, chansen för detta ökar naturligtvis i takt med att laget får ett ökat stöd av publiken.

Eftersom denna krönika skrivs dagarna före jul ska jag vara hygglig men jag kan ändå inte låta bli att ha en synpunkt på domarstandarden i årets allsvenska. Av 15 allsvenska domare i år så är inte mindre än sju helt färska på den här nivån och det har avspeglat sig på flera sätt under seriens gång. Jag ska direkt säga att det inte är alla nya domare som har varit ojämna eller direkt dåliga utan det finns nybörjare som skött sig riktigt bra samtidigt som det finns vissa av de mer rutinerade som inte har rosat marknaden. Till min stora glädje har de som ansvarar för domartillsättningarna i allsvenskan informerat oss om att man kommer att minska på antalet domare under resten av säsongen genom att de som inte lyckats så bra får nöja sig med att döma division 1, återstår nu att se om domartillsättarna har samma synpunkter som jag vad det gäller vilka domare som är bra respektive mindre bra. Självklart måste vi ge nya domare chansen för att vi ska säkerställa allsvenskans framtida behov av domare men samtidigt måste vi fundera på hur vi höjer vi kvalitén på domarna. I det korta perspektivet kan jag konstatera att det vore en katastrof att införa fyrdomarsystem i elitserien och allsvenskan för idag finns det inte tillräckligt många kompetenta domare för det. Inför säsongen var det en hård förhandling mellan domarna och ligorna om domarersättningen. I det sammanhanget kan jag säga att det är en katastrof när en domare, med en matchersättning plus ersättning för resor och förlorad arbetsförtjänst som överstiger vad två till tre spelare i vår trupp får för en hel månads slit, genom ett dåligt jobb förstör för ett helt lag. Jag vill ha igång en diskussion om vilka kompetenshöjande åtgärder vi tillsammans med domarna kan vidta för att förbättra standarden på våra domare generellt, att ständigt höja deras ersättningar har tyvärr ingen kompetenshöjande effekt.

Leif Boork som numera tjänar sitt uppehälle som bisittare i de TV-sända allsvenska hockeymatcherna tjatar ständigt om målkameror likt en gammal stenkaka som hakat upp sig (för de unga som inte vet vad en stenkaka är så kan jag berätta att det var grammofonskivan som fanns innan vinylskivorna som fanns innan CD-skivorna fanns och stenkakan blev ofta repig och hakade då upp sig). Bara att installera målkameror på alla allsvenska arenor skulle kosta fyra miljoner kronor och på det tillkommer kostnaden för drift, service och underhåll. Dessa pengar finns inte i allsvenskan idag och om de fanns tycker jag att det finns bättre sätt att använda pengarna på. Om pengarna användes till att höja domarkompetensen så skulle det ge ett mycket större resultat i att uppnå sportslig rättvisa. Det är odiskutabelt så att domarna har en mycket större påverkar på matchresultaten än något enstaka tveksamt mål eller inte där en målkamera skulle skipa rättvisa.

För två veckor sedan var jag på landet som ligger i Sörmland och lyssnade då på Radio P4 och då sändes nyheterna av P4 Sörmland. Jag slölyssnade men spetsade naturligtvis öronen när jag hörde ett inslag om Nyköpings Hockey. I inslaget berättade Nyköpings ordförande att man inte hade råd att betala sina bussresor och att man hade skulder på 800 tusen kronor. Detta är samma klubb som i somras överklagade beslutet att degraderas till division 1 för att man inte klarade de ekonomiska kraven för elitlicens. I sitt överklagande påstod man att ekonomin då var i balans och att man inte hade några skulder, fyra månader senare kan man inte betala bussen och har skulder på 800 000 kronor. Lösningen för klubben var att höja barn– och ungdomsavgifterna med 2 100 kronor till sammanlagt 6 000 per säsong. Jag rycker en textrad ur en gammal känd fredsvisa ”when will they ever learn?” eller borde det egentligen stå ”will they ever learn?”. I vilket fall som helst så visar det ju att Svenska Hockeyförbundets beslut att degradera Nyköping och ge oss platsen var helt korrekt vilket jag i och för sig aldrig betvivlat.

Nu stundar ett långt jul -och nyårsfirande med mycket ledighet. I år blir det dock ett helgfirande med mycket ishockey, redan kl 9.00 på annandagen kan den som vill förbränna lite julmat ta en promenad ner till Björkängshallen för att njuta av pojklagsturneringen Nicke-cupen. Framåt eftermiddagen är det lagom att ta sig hem igen för att bänka sig framför TV-apparaten för att avnjuta A-lagets match borta mot Växjö (16.15). Efter det kan man återigen börja fundera på nyårsfirandet och när återhämtningen på nyårsdagen i TV-soffan med nyårskonsert och Ivanhoe är avklarat så är Ni redo för att den andra januari återigen bege er till Björkängshallen för att se årets första hemmamatch då vi möter Björklöven och när Ni ändå är i farten så köper Ni naturligtvis en biljett till matchen mot Mora som går av stapeln den 4 januari.
VI VILL, VILL NI?

Med en önskan om en riktigt God Jul och Gott Nytt År till Er alla,

Sonny Lundwall
Ordförande

Rss Skriv ut
Senaste match
Huddinge IK
4:a
Kvalserien
Säsongen 2017/18
Hall of fame. Micke Johansson
Hall of fame. Micke Johansson
Säsongen 2017/18
Säsongen 2017/18
Red Tigers
Red Tigers
Huddinge Hockey
Nyheter
05 juni 2018 06:58
01 juni 2018 15:39
31 maj 2018 11:10