Hem / Nyheter / Arkiv / Artiklar 2005/06 / Månadskrönikan av Sonny Lundwall september 2005

SENASTE NYTT

Månadskrönikan av Sonny Lundwall september 2005

09 december 2011 15:35

Rörigt i svensk ishockey!

sonny

Känns rubriken igen? I vanlig ordning måste man konstatera att det händer saker i svensk hockey som man har svårt att förstå. Det första som jag undrar över är att hur Hammarby kunde godkännas för spel i Allsvenskan då ett av kraven är att man har en arena som uppfyller vissa krav och det var ju bara dagarna före den allsvenska premiären som Hammarby gjorde klart med Arenabolaget om spel på Hovet. Det andra jag ställer mig frågande inför, är hur kunde Allsvenska nämnden godkänna Halmstad för spel i årets Allsvenska när man dagarna innan premiären begärs i konkurs av kronofogden? Dessutom hade efter vad jag har förstått inte Halmstad en ordentlig styrelse heller vilket också är ett krav som Allsvenska Nämnden har att kontrollera. Nej, skärpning Allsvenska Nämnden, om det ska finnas någon trovärdighet kvar för ert arbete.

En annan fråga som vållat rubriker i tidningarna är att Svenska Ishockeyförbundet har stängt av en domare för att han arbetar åt ett spelbolag. Sveriges elittränare som oftast klagar på domarna har konstigt nog unisont ställt sig upp och idiotförklarat förbundet för denna åtgärd. Själv tycker jag att själva hanteringen från SIF´s sida är mer märklig än själva beslutet. Jag tycker att det är konstigt att själva saken inte hade behandlats tidigare utan beslutet fattas dagen innan seriepremiären, jag tycker att det är konstigt att högsta tjänstemannen hos SIF kan uttala sig dagarna innan premiären att det inte är något problem att döma och arbeta på ett spelbolag. Men mest förundrad är jag över elittränarnas reaktion som ju i och för sig verkar mänsklig och sympatisk men jag undrar om Leif Boork och de andra tränarna hade haft samma syn på det hela om det visade sig att domaren haft någon form av insyn och kontroll av speloddset på en match och domslutet haft en avgörande betydelse för de inblandande lagen, ett tvivelaktigt dömt straffslag, ett matchstraff på en nyckelspelare eller rent av ett missat avgörande mål. Jag tillåter mig att tvivla på att berörda elittränare i ett sådant läge hade varit lika vidsynta då som nu, jag tror istället att förbundsledningen i ett sådant scenario hade idiotförklarats för att de tillåtit en domare som kan misstänkas för jäv.

Vårt besök nere i Ungern var mycket lyckat, den enda smolken i glädjebägaren var att vi förlorade båda matcherna. Jag tycker dock att vi spelmässigt hanterade matcherna väl, man måste ha i åtanke att våra motståndare är heltidsproffs som tränar två gånger om dagen och däremellan inte behöver bekymra sig om något annat än att förbereda sig väl för nästa pass på isen. Det viktigaste med resan var dock att bygga en riktig laganda och det är jag övertygad om att resan starkt bidragit till. Det har varit nyttigt för alla att lära känna varandra i en annan miljö än i den gamla invanda där mönster och roller ofta cementeras.

Säsongen har börjat för alla våra elitlag och i korthet så vill jag kommentera de olika lagen insatser. Vårt A-lag har i min mening ännu inte övertygat, de har visserligen vunnit två matcher men det borde finnas mer kapacitet i laget än vad de hitintills har visat. Förlusten mot Hästen kan bara användas på ett sätt och det är att ta lärdom av misstagen, det gäller att hålla sig till de direktiv som tränarna ger oavsett om man ligger under eller leder en match. Jag hoppas att grabbarna efter den förlusten inser att alla lag vi kommer att möta brinner av lust att slå just Huddinge och vi måste inför varje match vara minst lika heta i vår vilja att inte förlora. Vi måste under hösten spela ett spel som inte bara räcker till knappa segrar utan vi måste redan nu spela ett spel som håller för kval till Allsvenskan. Vårt A-juniorlag har fått en otroligt bra start på säsongen och jag hoppas att det håller i sig. För Huddinge som förening är det viktigt att vi hela tiden lyckas ta fram nya duktiga spelare. B-juniorlaget har inlett lite trevande och där får jag hoppas att vi kommer att utvecklas vartefter säsongen går. En sak som är viktig för dessa unga grabbar är att de har en lång väg kvar att vandra innan de är färdiga elithockeyspelare och den vandringen måste de själva ta ansvar för genom att i alla lägen ge allt på träningar och matcher.

Damlaget i innebandy har också klarat av seriepremiären genom att vinna med 5-4 i ”sudden” vilket innebar två poäng i jakten på en framskjuten placering i årets serietabell. Jag tycker att det ska bli oerhört spännande att följa lagets fortsatta jakt på en kvalplats till elitserien. Bristen på bra träningstider för innebandyn är påtaglig och jag tycker att det är lite beklämmande att kommunens just nu högst placerade damlag inte kan erbjudas mer än två träningstider varav den ena ligger vid en tidpunkt på kvällen då icke hårt idrottande människor börjar fundera på att gå och sova för natten.

Ovanstående rader är mina högst personliga synpunkter och reflektioner och får inte tolkas som att det är det samma som vad Huddinge Hockey officiellt tycker.

På återseende,
Sonny Lundwall

Rss Skriv ut
Senaste match
Huddinge IK
4:a
Kvalserien
Säsongen 2017/18
Hall of fame. Micke Johansson
Hall of fame. Micke Johansson
Säsongen 2017/18
Säsongen 2017/18
Red Tigers
Red Tigers
Huddinge Hockey
Nyheter
05 juni 2018 06:58
01 juni 2018 15:39
31 maj 2018 11:10