Hem / Nyheter / Arkiv / Artiklar 2005/06 / Månadskrönikan av Sonny Lundwall december 2005

SENASTE NYTT

Månadskrönikan av Sonny Lundwall december 2005

09 december 2011 15:35

sonny

Julefriden sänkte sig över Huddinge Hockeys A-lag redan den 8:e december och sträcker sig till den 8:e januari. Jag borde vara nöjd eftersom vi går till julvila som serieledare. Jag har inte heller något att klaga på vad gäller tabellplaceringen - däremot är jag fruktansvärt irriterad över serieupplägget. Hur kan seriemakarna och hockeyförbundet lägga en serie som gör uppehåll en hel månad mitt under den naturligaste tiden för hockeyspel. Under en period om en månad mitt i vintern så säkerställer seriemakarna att division 1-klubbarna inte får några som helst matchintäkter, man lägger ett så långt uppehåll att det finns risk för att publiken glömmer av ishockeyn. För mig finns det bara två tänkbara förklaringar och den ena är att man vill jävlas med division 1 och den andra är att man skiter i division 1 om jag ska uttrycka mig i klartext.

Vårt A-juniorlag har återigen kvalificerat sig till fortsättningsserien för de 8 bästa juniorlagen i Sverige. Jag tror att det är en prestation som sticker i ögonen på Hockeyligan och delar av förbundet där man lever i tron att det är elitserielagen som är svensk hockeys framtid och räddning. Jag påminner om Hockeyligans krav och förbundets undfallenhet när det gällde representationen i J20 Super Elit, där elitserielagen har en friplats i landets högsta juniorserie oavsett sportsligt resultat. För mig finns det två beklagliga skäl till detta och det ena är att elitlagen ska vara garanterade plats i högsta serien oavsett vilka resurser eller kompetenser de anser sig villiga att lägga på juniorhockeyn, det andra är att med en garanterad plats i högsta serien så vill man värva unga spelare med moroten att få spela i J20 Super Elit. Varför vill man då värva så unga spelare, jo jag tror att det beror på att man då får tillbaka en stor del av sina insatta medel i utbildningsfonden som är tänkt att gå till klubbar som fostrar nya ”elitspelare”. Skulle man misslyckas med att utveckla dessa talanger så har man ju inte tagit någon risk, man har inte betalt något för spelaren och om man inte tycker att den unga spelaren platsar längre så är det bara att peta vederbörande och ta in en ny ungdom och se om man lyckas bättre med honom. Klubbarna i division 1 och nedåt, de som håller till på svensk hockeys bakgård, ska förmodligen vara tacksamma för att de får ta emot de talanger som eliten inte har lyckats utveckla?

Det finns numera inga riktiga övergångspengar i svensk ishockey, under fjolåret och innevarande säsong har 155 utländska spelare (räcker till 6,5 lag) spelat i Elitserien, Halmstad Hammers och Boden IK har gått i konkurs under pågående säsong, i tidningen kunde vi läsa om att Hammarby så här långt på säsongen har ett underskott på 6 miljoner och att deras ordförande, Stefan Öström, hoppar av och anser att det inte går att bedriva ishockey i Stockholm. Låt mig först beklaga att Stefan känner sig tvingad att sluta även om jag förstår hans beslut. Stefan har med stor energi försökt ta Hammarby till elitserien och han har också gjort betydande insatser för Hockeyallsvenskan så det är också ett bekymmer för svensk hockey när man inte kan behålla föreningsledare som Stefan trots hans brinnande intresse för hockey.

Spelarövergångar i stort sett hela året, särskilt avtal mellan hockeyligan och förbundet, inga övergångsersättningar, minimering av risken att åka ur serier genom införande av diverse hängslen och livremmar är några av de åtgärder som man under åren har bestämt ska vara framgångsreceptet för svensk hockey. Nästa år är det 10 år sedan Bosman fick effekt på svensk hockey och ett särskilt avtal tecknades mellan Hockeyligan och förbundet. Jag tycker att med ett ökat antal konkurser och ekonomiska problem för hockeyklubbarna, en aldrig tidigare skådad import av utländska spelare, en skenande löneutveckling, ett ständigt tjat om värdelösa juniorer, en sviktande ungdomsrekrytering till ishockeyn borde räcka som exempel för att man ska inse att den vägen som anträddes inte är den rätta (vilket vi var många som sa redan då).

Reglerade övergångstider, rejäla övergångsersättningar och en samsyn på ett begränsat antal utländska spelare i varje lag (jag pratar inte om 5-10 utan snarare 2-3). 155 utländska spelare under två säsonger innebär enkelt utryckt 155 färre svenska spelare som fått chansen att utvecklas till elitspelare. 155 svenska elitspelare färre innebär ett mindre urval till Tre Kronor, ett försvagat Tre Kronor innebär ett lägre intresse för hockeyn som idrott och det i sin tur innebär svårigheter att nyrekrytera spelare till hockeyn och på så sätt hamnar svensk hockey i en ond cirkel.

Tillbaka till Huddinge Hockey, A-laget toppar som sagt var serien vilket är enligt förväntningarna även om resan dit varit något vingligare än jag trodde på förhand. Jag hoppas att spelarna har lärt sig något av det och att de under resten av säsongen kommer att ge allt i varje match. A-juniorlaget tillhör återigen de åtta lagen som längre fram i vår kommer att göra upp om det svenska mästerskapet och det är en riktigt stor prestation. B-juniorerna var en tabellplacering från att kvalificera sig till Allsvenskan efter jul och det är ju tråkigt för spelarna att vara så nära men ändå så långt ifrån. Jag personligen tycker ändå att killarna så här långt har presterat över förväntan och ser fram emot fortsatta topprestationer under resten av säsongen.

På juniorsidan har vi levererat ett flertal spelare till diverse landslag och landslagsläger vilket vittnar om den oerhört höga kvalitet som vår verksamhet besitter. Här ska ju naturligtvis alla pojk- och juniortränare i klubben framhållas eftersom uttagningar till diverse landslag är frukten av många års gediget arbete. Damlaget i innebandy har väl inte riktigt nått de resultat som jag och de själva hade hoppats på. Det finns många förklaringar till det, men det viktigaste är att tjejerna tar sig samman under resten av säsongen och ser till att de hänger kvar så att de har möjligheten att slåss om en elitserieplats även nästa år.

Överlag är jag alltså nöjd över vad Huddinge Hockey så här långt har presterat under säsongen och ser fram emot en spännande fortsättning. Dock är jag väldigt bekymrad och fundersam över svensk hockeys långsiktiga utveckling vilket naturligtvis också påverkar Huddinges möjlighet att fortsätta att bedriva en högkvalitativ verksamhet.

Jag vill passa på att önska alla, spelare, ledare, funktionärer, sponsorer, kansli, publik och övriga medlemmar en riktigt GOD JUL och ett GOTT NYTT ÅR!

Sonny Lundwall
Ordförande
Mina krönikor är personliga vilket innebär att alla synpunkter är mina egna och inte nödvändigtvis måste överensstämma med Huddinge Hockeys officiella synpunkter.

Rss Skriv ut
Senaste match
Huddinge IK
4:a
Kvalserien
Säsongen 2017/18
Hall of fame. Micke Johansson
Hall of fame. Micke Johansson
Säsongen 2017/18
Säsongen 2017/18
Red Tigers
Red Tigers
Huddinge Hockey
Nyheter
05 juni 2018 06:58
01 juni 2018 15:39
31 maj 2018 11:10