Hem / Nyheter / Arkiv / Artiklar 2005/06 / Månadskrönikan av Sonny Lundwall November 2005

SENASTE NYTT

Månadskrönikan av Sonny Lundwall November 2005

09 december 2011 15:35

sonny

Ja, jag inleder med en djup suck och hänvisar till min septemberkrönika där jag starkt ifrågasatte Allsvenska nämndens handläggning av Halmstad Hammers. Jag har egentligen inget att tillägga, mer än att alla klubbar med Skövde i spetsen som drabbats av att en förening återigen har tillåtits delta ekonomiskt dopad måste vara oerhört besvikna dessa dagar. Jag hoppas att Svenska Ishockeyförbundet ser konsekvenserna av ett för slappt regelverk eller för slapp tolkning av regelverket när man nu håller på att se över de nuvarande reglerna.

Tongångarna är (pga ekonomiska problem hos några av elitklubbarna?) att det ska lättas upp och att kravet på eget positivt kapital eventuellt bara ska behöva mötas över en längre period än per verksamhetsår. Jag anser att klubbarna har haft mer än tillräckligt med tid för att anpassa sig till regelverket. Tyvärr har det visat sig att man inte är kapabel till att sköta sin ekonomi utan hjälp av ett strängt regelverk, detta gör att jag tror att en uppluckring av det nuvarande regelverket enbart kommer att leda till fler och tyngre smällar än den svenska ishockeyn just fått av Halmstad Hammers. Möjligen skulle regelverket utökas med ett krav på en psykolog i styrelsen för att se vad som händer i huvudet på människor som normalt har kapacitet att sköta ansvarsfulla uppdrag (t o m vara finansministrar) när de kliver in i en idrottsförenings styrelse.

Annars är det ju fotbollen som varit mest ute i blåsvädret under hösten med Bosse Ringholms Enskede, IFK Göteborg och Elfsborg i spetsen. I den efterföljande debatten har det ofta talats om att regelverket är för krångligt och att folk inte har haft kompetens om hur skattesystemen fungerar. Min uppfattning är att det snacket är ren ”bull shit”, klubbar på den här nivån kan skattesystemen bättre än de flesta småföretagare och det vi ser är bara effekterna utav att de klubbansvariga inte klarar av att stå emot trycket från giriga spelare och agenter. Jag kan aldrig förstå hur en idrottsledare är beredd att tänja på eller bryta mot våra skattelagar med risk för kännbara påföljder såsom böter och fängelsestraff. De ledare som deltar i denna karusell har ju ingen egen ekonomisk vinning av det, utan pengarna hamnar ju bara i de överbetalda spelarnas fickor.

I TV-programmet Debatt diskuterades ovanstående frågor och där ställde man frågan om spelarna var överbetalda och till min stora förvåning så var det ingen som sa att så var fallet. För mig är det självklart att om man ger spelarna högre lön än vad publiken och sponsorerna är beredda att betala för så är de överbetalda. När Jörgen Jönsson i Färjestad säger att hockeyspelarna i elitserien är överbetalda så instämmer jag till fullo.

Däremot så kan jag inte förstå logiken när han är ute i media och tycker att Elitserien ska stängas. Jörgens argument för en stängd Elitserie var att det inte finns några lag i underliggande serier som platsar i Elitserien. Jag, som alltid uppfattat Jörgen Jönsson som en klok hockeyspelare, förstår inte hans resonemang. Om det nu inte finns några lag i de underliggande serierna som kan hävda sig mot nuvarande Elitserielag så finns det väl ingen anledning att ens diskutera en stängd liga, för med kvalspel så innebär det ju att inget lag utanför Elitserien kan ta sig upp enligt Jörgens resonemang. Vad är han och andra så rädda för?

Min egen teori är att kanske det är så att ett flertal av de nuvarande elitlagen bedriver sin verksamhet på osunda ekonomiska grunder och egentligen borde skruva ner sin kostnadskostym. Det i sin tur skulle kanske innebära en försämrad sportslig kvalitet för dessa lag och att de skulle tvingas konkurrera på mer lika villkor med lagen under Elitserien vilket i sin tur skulle innebära att de riskerade att åka ur serien. Förlängningen av mitt resonemang innebär ju att skälet till att man vill ha en stängd liga är att man vill bedriva en sportsligt sämre serie men med möjlighet att sänka kostnaderna utan att åka ut. Snacka om att försöka lura konsumenterna dvs publik och sponsorer!

Som avslutning på denna krönika vill jag säga att Huddinge Hockey bedriver sin verksamhet med en sund ekonomi trots knappa resurser och när jag refererar till överbetalda spelare så är det inte våra spelare jag menar. Våra spelare utför en närmast heroisk insats genom att lägga ner mellan 25 – 40 timmar på ishockey med en timlön som skulle få nivåerna i pigdebatten att framstå som likvärdiga med tidigare Skandiachefers bonusar.

Sonny Lundwall
Ordförande

Mina krönikor är personliga vilket innebär att alla synpunkter är mina egna och inte nödvändigtvis behöver överensstämma med Huddinge Hockeys officiella ståndpunkt.

Rss Skriv ut
Senaste match
Huddinge IK
4:a
Kvalserien
Säsongen 2017/18
Hall of fame. Micke Johansson
Hall of fame. Micke Johansson
Säsongen 2017/18
Säsongen 2017/18
Red Tigers
Red Tigers
Huddinge Hockey
Nyheter
05 juni 2018 06:58
01 juni 2018 15:39
31 maj 2018 11:10