Hem / Nyheter / Arkiv / Artiklar 2005/06 / Månadskrönikan av Sonny Lundwall Januari 2006

SENASTE NYTT

Månadskrönikan av Sonny Lundwall Januari 2006

09 december 2011 15:35

sonny

Efter ett alldeles för långt uppehåll är vi nu igång igen. Vi har redan hunnit spela sju seriematcher på det nya året. Av dessa sju matcher har vi bara förlorat en och det var matchen borta mot Väsby. Trots att vi förlorade så måste jag säga att det var en av den här säsongens mest underhållande matcher. Resten av matcherna har vi vunnit komfortabelt. Resultatet av de sju spelade matcherna är imponerande 37 gjorda mål mot endast 7 insläppta. Noteras bör också att i fyra av de sju matcherna har vi inte släppt in ett enda mål. Att vi både blivit effektivare framåt samtidigt som vi fått ordning på försvarsspelet tycker jag bådar väldigt gott inför kommande play off. Ja, trots att det återstår 9 omgångar vilket innebär att det är 27 poäng kvar att spela om så vågar jag lova att killarna tar sig till play off och därmed är ett av målen för säsongen uppnådda.

Den sista januari är sista datumet för spelarövergångar och många undrar säkert vad och om vi gör något för att eventuellt förstärka vår redan starka spelartrupp. Jag kan försäkra Er alla att vi aktivt kollar om det finns några förstärkningar att få tag i men om vi ska ta in några nya spelare så måste vi vara säkra på att de verkligen tillför ytterligare styrka till laget. I jämförelse med i fjol när spelaragenterna stod på kö för att tala om hur bra deras ”klienter” var så kan man säga att i år verkar spelarmarknaden ganska död. Tidigare under säsongen trodde vi att det skulle öppna sig möjligheter att hitta spelare av god klass i några av de allsvenska lagen som vid det har laget borde ha legat fast förankrade i mitten av serien och gärna lånat ut någon eller några spelare för att hjälpa upp sin ekonomi. Men som allsvenskan har utvecklat sig så verkar alla lag uppfatta det som att de fortfarande slåss om en kvalplats (antingen uppåt eller nedåt). Som avslutning på detta stycke kan jag bara konstatera att det inte känns särskilt oroligt även om vi inte skulle få in några förstärkningar för jag tycker att Micke och Bengan tillsammans med spelarna har visat att de definitivt har kvaliteter att ta sig till kvalserien och där gör ju fem lag upp om tre platser och jag tror att det kommer att vara två ganska stukade lag som kommer från allsvenskan och ner till kvalserien för såvitt jag kan förstå så är det inte bara lag som spelmässigt är förlorare utan också lag som brottas med stora ekonomiska problem.

Eftersom det nu ser mycket realistiskt ut att kunna nå Allsvenskan igen så måste vi snarast sätta oss ner med kommunen och diskutera en upprustning av Björkängshallen för i det skick som hallen är i just nu så klarar den inte Svenska Ishockeyförbundets krav för en Allsvensk arena. Jag har dock goda förhoppningar om att vi ska finna någon lösning på arenaproblemet då vårt samarbete med kommunens tjänstemän och politiker alltid varit bra. Huddinge kommun är ju en expansiv kommun som befinner sig i ett växande skede både vad det gäller företagsetableringar och boende och i en sådan kommun finns det alla skäl till att ge innevånarna något att känna stolthet över och idrott är något som väldigt många tycker är viktigt. Vad skulle en leksing säga om inte Leksands hockeylag fanns eller vad skulle Karlstadsborna säga om Färjestad tvingades spela i lägre serier för att de inte kunnat möta arenakraven.

I min förra krönika var jag inne på problematiken med utbildningsersättningar (övergångsersättningar) och tyvärr finns det anledning att återkomma till det. Svenska Ishockeyförbundet har insikten om att på något sätt ekonomiskt kompensera de hockeyklubbar i Sverige som producerar nya elitspelare. Det är därför man har infört en fond där elitklubbarna och de allsvenska klubbarna avsätter pengar för att ersätta klubbar som blir av med spelare till Allsvenska eller Elitserien samt i de fall klubbar i dessa båda serier fostrar egna spelare som går in i deras representationslag. Allt detta låter ju positivt även om vi som vet vad det kostar att få fram en elitspelare inser att de pengar man kan få ur fonder bara är en bråkdel av kostnaderna man haft för att utveckla spelaren. Men döm om min förvåning när nu signalerna från Svenska Ishockeyförbundet säger att Huddinge som division 1-förening inte ska få ersättning för två av våra mest framträdande spelare som har värvats till Allsvenska klubbar trots att det i det regelverk som Svenska Ishockeyförbundet tillställt oss utan tvekan framgår att dessa spelarövergångar borde generera ersättning ur fonden. Vi kommer självklart att överklaga om förbundet fastställer de beslut som vi fått muntligt. Ishockey är ju en av de mest regelintensiva sporter man kan tänka sig och jag vet att man ofta inom ishockey pratar om att domarna ska göra vissa bedömningar och tolkningar av regelverket istället för att döma efter regelboken. Men jag måste säga att om den typen av regeltillämpning också ska göras av förbundets tjänstemän när det gäller regelverken utanför planen också så blir det ju omöjligt för seriösa föreningar att sköta sin verksamhet. Domarna brukar ju dessutom gå ut till berörda parter och informera om vilka bedömningar och tolkningar av reglerna man har för avsikt att göra. Förbundets tjänstemän gör precis tvärtom, de hemlighåller så mycket information som möjligt för att efter eget gottfinnande försöka styra klubbarnas verksamhet.

Tjafset med förbundets tjänstemän behöver inte ni bry er om utan jag tycker att ni ska koncentrera er på det som är riktigt roligt med ishockey. Förstår ni vad jag menar? Jo, jag menar att det enda ni behöver göra är att ta er ner till Björkängshallen för att få uppleva fantastisk underhållning. Det var länge sedan det var så kul att se Huddinges iskrigare i farten, massor med mål, stabilt försvarsspel, läckra spelkombinationer och en ruskig fart under skridskorna kryddat med en och annan liten skärmytsling ofta med tuffingen Åslund i en av huvudrollerna. Vad väntar ni på? I poängligan hittar ni fyra Huddingespelare bland topp 10 varav Linus Klasen är nummer ett. I skytteligan hittar ni tre Huddingelirare bland topp 10 varav Henrik Pettersson har ställt in siktet bäst och ligger tvåa endast ett mål efter seriens bästa målskytt så här långt. Utav de tre spelarna som leder assistligan så hittar ni två från Huddinge nämligen Klasen och Älgekrans. Poängligan för juniorspelare i serien toppas av fyra Huddingespelare, Klasen, bröderna Ahlström och Höög. Åslund ligger tvåa i mest utvisade statistiken. Våra målvakter, Sjögren och Axtilius, ligger tvåa respektive trea i serien över högsta räddningsprocenten per skjutet skott och de ligger etta respektive tvåa vad gäller räddningsprocenten om man ser till antalet matcher de spelat. Så jag upprepar min fråga, vad väntar Ni på? Kom ner till Björkängshallen!

Sonny Lundwall
Ordförande
Mina krönikor är personliga vilket innebär att alla synpunkter är mina egna och inte nödvändigtvis behöver överensstämma med Huddinge Hockeys officiella ståndpunkt.

Rss Skriv ut
Senaste match
Huddinge IK
4:a
Kvalserien
Säsongen 2017/18
Hall of fame. Micke Johansson
Hall of fame. Micke Johansson
Säsongen 2017/18
Säsongen 2017/18
Red Tigers
Red Tigers
Huddinge Hockey
Nyheter
05 juni 2018 06:58
01 juni 2018 15:39
31 maj 2018 11:10