Hem / Nyheter / Arkiv / Artiklar 2005/06 / I backspegeln: "HIK FYLLER FEMTON ÅR Siktar på div. II-spel"

SENASTE NYTT

I backspegeln: "HIK FYLLER FEMTON ÅR Siktar på div. II-spel"

09 december 2011 15:35

(Länstidningen fredagen 29 januari 1965)

I dagarna är det 15 år sedan Huddinge Ishockeyklubb bildades. Historien om dess tillkomst har sina anor in på det sena 40-talet, då sporten för första gången figurerade i Huddinge. Från början var det Huddinge IF som tog upp hockey på sitt program, men då mera som en motionssport för fotbollspelare och ett trevligt komplement till fotbollen. Utan tvivel kan man säga att pappan bakom ishockeyns introducerande i Huddinge var Ville Wallenkampf. Herr Wallenkampf var då något av en idol för alla Huddinges ishockeylirare. Han var en f.d. div. I-spelare i både Södertälje Sport och Göta.

Det kanske inte var så konstigt att han kunde samla så många grabbar kring sig då ishockeyn vid den tiden var något relativt nytt och spännande för Huddingeungdomen. Man började så smått säsongen 1946-47 och började i första hand träna upp juniorer och pojklagsspelare.

Huddinge IK började däremot inte figurera på Huddinges idrottshimmel förrän tre år efter sportens Huddingepremiär. Då var det liksom första gången herr Wallenkampf som tog initiativet och diskuterade saken med HIF, som inte alls blev särskilt ledsna för hans planer, utan istället tyckte det hela lät förnuftigt, då HIF inte riktigt hade tillfälle att understödja hockeyn på rätt sätt.

Wallenkampf satte in en drive för sporten och lyckades locka några hockeyfrälsta HIF-ledare samt sist men inte minst en massa lovande grabbar. Det första A-laget man ställde upp med i seriesammanhang innehöll nästan uteslutande juniorer. En stöttepelare av stora mått hade laget emellertid på backen. Det var Wallenkampf själv som figurerade på den platsen.

Han var dessutom halva HIF i början. Han agerade lagledare, tränare, vice ordförande samt hade en mängd andra uppdrag. Ordförande var Gunnar Gyfelt, kassan sköttes av Helmer Davidsson, klubbens sekreterare var Börje Nilsson, som förresten kan tillskriva sig meriten att ha varit Huddinges första ishockeymålvakt.

Naturligtvis var det många svårigheter man stötte på i början. För det första gällde det att få en spelbar hemmarink för matcher och träning. Nu var det så att brandkåren hade spolat en isbana där idag Huddinges ishockeyplan ligger och kring denna isbana byggde spelarna upp den första sargen av bräder som man lyckades tigga ihop. Ett annat problem var utrustningen, vilken man för billiga pengar köpte av en Stockholmsklubb, som beslutat sig skaffa ny.

Penningproblemet löste man med insamlingar av olika slag, som ovanligt arbetsvilliga ungdomar hjälpte till med. Man förstår av detta att kamratandan var den bästa i början och arbetsviljan fanns hos varenda HIK-are. Detta var säkerligen avgörande faktorer för klubbens existens och även dess framgång.

DIV. II HÄGRAR

I klass 3 startade man seriespelet. Otur hade man i början med den detaljen, då Huddinge IF:s f.d. ishockeylag hade avancerat upp till klass 2 och meningen var att HIK skulle ta vid där. Emellertid blev det i samma veva en serieomläggning vilket förde med sig att HIK plockades ner ett steg. Länge stannade man dock ej i botten utan det blev avancemang direkt.

De fyra närmaste åren klev man stadigt uppåt i klasserna och hamnade till slut i div. 3. Låt vara att man första div. 3-året ramlade ur, men man kom året därefter tillbaka med dunder och brak. I div. 3 har man alltsedan dess återfunnit Huddingeklubben, som är vad man säger "still going strong".

Naturligtvis har det gått både upp och ner och speciellt nere var man för tre år sedan då det inträffade en svår generationsväxling, vilket förde med sig att så gott som alla gamla A-lagsspelare hoppade av. HIK började bygga upp ett helt nytt lag med idel unga krafter, som mot förmodan första året lyckades hålla sig kvar i trean. Idag börjar resultatet så smått att bära frukt, och klart är att Huddinge står på en utmärkt platå för att snart kunna ta steget upp i den hägrande tvåan.

KONSTÅKNINGSSEKTION

En avdelning som sedan starten har legat HIK gott om hjärtat är ungdomsverksamheten. Premiäråret startade man en ungdomsserie under sportlovsveckan, som blev mäkta populär och som fortfarande varje år drar massor av pojkar till ishockeybanan. Samtidigt som det är roligt för grabbarna, är det en viktig detalj i deras kamp att trygga återväxten inom klubben. Det är allmänt känt att Huddinge IK genom åren i största möjliga mån försökt använda sig av pojkar från de egna leden istället för att värva från andra klubbar.

För flickorna har man i år startat en helt ny sektion som skall syssla med konståkning. Bas för det är Einar Berglund, som kunde räkna in 35 konståkningsintresserade flickor vid den första träningstimman för några veckor sedan. Kanske kommer man inom några år få se Huddingeflickor figurera i de större tävlingarna.

KONSTFRUSET

Vad vore bättre än att sluta en sådan här presentation med att höra de ledande i HIK om deras framtidsvisioner. Samstämmigt från alla håll får man då som första och främsta punkt höra önskan om en konstfrusen bana, som nu i många år varit det stora ämnet för debatt mellan HIK och myndigheterna.

Som slutvinjett kan nämnas att klubben anordnar jubileumsfest den 30 jan., med en festmåltid på restaurang Udden. Det har ryktats om att klubbens ordf. Einar Berglund då ämnar tilldela förtjänstmedaljer till framstående HIK-are genom åren

MATZ

Rss Skriv ut
Senaste match
Huddinge IK
4:a
Kvalserien
Säsongen 2017/18
Hall of fame. Micke Johansson
Hall of fame. Micke Johansson
Säsongen 2017/18
Säsongen 2017/18
Red Tigers
Red Tigers
Huddinge Hockey
Nyheter
05 juni 2018 06:58
01 juni 2018 15:39
31 maj 2018 11:10