Hem / Nyheter / Arkiv / Artiklar 2003/04 / Tankar kring den gångna säsongen samt funderingar på den kommande

SENASTE NYTT

Tankar kring den gångna säsongen samt funderingar på den kommande

09 december 2011 15:35

Jag börjar med att ge min syn på den avslutade säsongen. Mina förhoppningar inför säsongen var att vi skulle prestera ett bättre resultat än året innan och skälet till det var att vi hade en ung trupp som visat klart stigande formkurva under den andra halvan av fjolårssäsongen. Vi ville och lyckades behålla den truppen och därför så hoppades jag att med ytterligare ett års erfarenhet och utveckling av de unga spelare skulle ge resultat. Tyvärr visade det sig att dessa förhoppningar kom på skam. Trots att vi under säsongen förstärkte med ett antal spelare så blev resultatet inte mycket bättre och av det kan vi åtminstone dra en slutsats och det är att det inte alltid är "grönare på grannens gräsmatta" men det är alltid mycket dyrare.

Det finns alltid förklaringar till varför saker och ting inte alltid blir som man vill och en förklaring var säkert att vi under långa perioder hade några av våra mest strategiska spelare skadade. Jag tror inte att det är den enda förklaringen utan jag tror också att alltför många spelare trodde att det skulle gå bättre mer eller mindre automatiskt. Jag tror mig veta att inte alla gick in hundraprocentigt för sin uppgift och då menar jag inte bara under matcherna. För att bli elitspelare idag krävs ett 100 % -igt engagemang i allt vad man gör. Man måste vara helt fokuserad på ishockeyn och ge sitt yttersta i varje situation. Då gäller det att komma väl förberedd till varje match eller träning. Det gäller att i varje moment ge sitt yttersta och varje gång pressa sig själv maximalt. De unga spelare som idag ser sig själva göra hockeykarriär har egentligen bara två alternativ, det ena alternativet är att ge sig själv chansen genom att under ett antal år totalt fokusera på sin elitkarriär och det innebär att man får försaka mycket sådant som andra kan ägna sig åt. Detta alternativ kan leda till elitserien och NHL vilket är de flestas dröm. Den andra vägen är att man slarvar sig igenom sin utveckling som hockeyspelare och ägnar kraft och energi på annat som kan vara kul men inte leder till något positivt för idrottskarriären. Den vägen leder inte till idrottslig framgång utan man får troligen nöja sig med spel i division 1 eller lägre. Båda vägarna är helt okey men i Huddinge Hockey vill vi bara ha spelare som går in för det första alternativet. Jag är övertygad om att alla de yngre spelarna i dagens trupp har ambitionen att bli duktiga elitspelare, skulle jag ha fel så kommer de spelarna att sortera bort sig själva.

Vår satsning på nya tränare tror jag också mycket på. Innan jag utvecklar det vill jag bara säga att jobbet som Tommy och Bengan har lagt ner under åren har varit mycket bra. Deras arbete lägger grunden för fortsatt utveckling av vårt A-lag. Jag är dessutom mycket nöjd med att vi lyckats behålla båda två i nya funktioner inom klubben. Bengan kommer förutom att fortsätta som marknadsansvarig ta sig an rollen som tränare för B-juniorerna och Tommy kommer förutom sitt jobb som ansvarig för hockeygymnasiet också ha en befattning som

jonas

ungdomsansvarig i klubben. Tillbaka till satsningen på nya tränare så måste jag säga att det känns fantastiskt bra att vi har fått Stefan Jonasson (bilden) och Erik Ahlström som ny tränarduo. Både Stefan och Erik har ju som alla vet ett förflutet som spelare i klubben, Stefan är klubbens mesta spelare genom tiderna. Klubben har satsat mycket på Stefans tränarkarriär och därför känns det helt rätt att han nu "tar examen". Stefan har fungerat som assisterande tränare till många av klubbens stora tränarnamn såsom Ingvar "Putte" Carlsson, "Lill-Kenta", Lars-Gunnar Jansson och Lasse Falk. Stefan har förutom förbundets alla stegutbildningar även genomgått Svenska Ishockeyförbundets spetsutbildning som är en högre utbildning som endast ett fåtal av landets tränare har genomgått. Till Stefans meritlista ska också läggas att han under flera år framgångsrikt lett vårt A-juniorlag till stora framgångar bland annat till SM-slutspel. Min uppfattning är alltså att vi med Stefan har fått en både välutbildad men också erfaren tränare. När det gäller Erik så har han naturligtvis också genomgått utbildning i förbundets regi men han har dessutom varit utanför Huddinge Hockey och prövat sina vingar som seniortränare. Han har bland annat tränat Botkyrka Hockey så framgångsrikt att de kvalspelade för en plats i Allsvenskan. Erik har precis som Stefan varit ansvarig tränare för Huddinges A-juniorer. Både Stefan och Erik har dessutom äkta brinnande Huddingehjärtan vilket gör att jag är övertygad om att deras kunskap och engagemang ska leda till sportliga framgångar.

Uteblivna framgångar för A-laget för inte förmörka himlen totalt, det är trots allt så att många lag i vår klubb har som vanligt presterat mycket bra under den gångna säsongen. Både våra A och B-juniorer har tillsammans med övrig Sverigeelit spelat i Allsvenska (landets högsta serie för juniorer), våra äldsta pojkspelare vann VIVO-cup samt en stor turnering i Göteborg, 90-laget vann också en stor turnering i Göteborg samt Krolak Cup i Chicago. Till detta ska läggas att övriga pojklag vunnit många mindre cuper och turneringar runt om i landet. Vi har ca 650 aktiva hockeyspelare i klubben idag vilket gör oss till Storstockholms största hockeyklubb på ungdomssidan.

Vårt samarbetsavtal med Djurgården upphörde, vilket förhoppningsvis alla vet, inför den gångna säsongen och det har känts ganska skönt att inte behöva tänka på det längre. Jag kallar det ett samarbetsavtal för det var så det var tänkt även om det mesta av samarbetsvilja från Djurgårdens sida lös med sin frånvaro under de tre sista åren som avtalet gällde. Läget just nu känns dessvärre som om Djurgården inte bara gentemot Huddinge utan även mot övriga föreningar med juniorlag av superelitklass (AIK och Hammarby) är ute på krigsstigen då man värvar hänsynslöst till sitt juniorlag. Jag kan inte tro att det är på det sättet som Svenska Ishockeyförbundet har begärt av elitserieföreningarna att de ska ta ansvar för även juniorhockeyn i landet och därmed den framtida försörjningen av elitspelare. Vi vet ju att en av anledningarna till att Djurgården ville ha ett samarbete på juniorsidan med Huddinge var att man inte själv hade förmågan att fostra spelare till det egna A-laget. Personligen känner jag tveksamhet inför alla former av samarbete med en förening som uppför sig som Djurgården och det betyder att jag personligen inte vill att vi har något sportsligt utbyte med Djurgården där vi kan undvika det. Jag hoppas att övriga Stockholmsklubbar också tänker sig för väldigt noga.

kval

Huddinge Hockey har under förra säsongen nått vår hittills största framgång på innebandysidan då vårt damlag vann division 2 och kvalade sig upp till division 1. Det betyder att både ishockeyn och innebandyn i Huddinge Hockeys namn är representerat i landets näst högsta serier. Framgången för vårt damlag kommer att innebära mycket för rekryteringen av flickor till vår innebandyverksamhet. Vår sektion med innebandy för flickor har varit sensationellt duktig på att locka spelare till verksamheten, vi har på de få åren vi hållit på vuxit till att bli Huddinge kommuns största innebandyklubb för flickor. Klubben har potential att växa ytterligare inom denna verksamhet men bristen på lokaler är den största bromsklossen för en sådan expansion. Vi har därför tagit fram ett förslag till kommunen att bygga en sporthall intill Björkängshallen. Att lägga en hall intill en redan befintlig anläggning skulle ge många synergieffekter såsom lägre bemanning, billigare uppvärmning (överskottsvärme från ishallen), befintlig infrastruktur typ vägar, parkering, vatten, avlopp, fjärrvärme och el. Läget vid Björkängens IP skulle också ge ett flertal skolor och daghem möjlighet att utnyttja anläggningen på dagtid.

Tills sist några ord om den kommande hockeysäsongen, som kommer att bli väldigt intressant. Den blir intressant ur flera perspektiv men exakt hur vet vi ännu inte. Det ju kan låta lite underligt och jag tycker själv att det är olyckligt att framförhållningen inte är bättre. Vi vet till exempel inte hur många lag vi kommer att ha i serien, faller några bort för att de inte klarar elitlicensen? Hur kommer dispensansökningarna hanteras för de klubbar som inte klarar arenakraven, Björkängshallen klarar inte alla arenakraven för Allsvenskt spel? Kommer Leksand att spela i norra eller södra Allsvenskan? Vad spelar vi om, det ryktas om en bantning av Allsvenskan till 16 lag redan säsongen 2005/06? Kommer det att vara kvalspel upp och ner till division 1 i så fall? Kommer alla elitlag klara Elitlicensen, om inte hur många platser står då på spel? Ja, som Ni ser så är frågetecknen många och tiden innan svar måste avges kort så låt oss hålla tummarna för att Svensk Ishockeyförbundet tar kloka beslut. Vilka beslut som än fattas så är det Huddinge Hockey´s ambition att vi ska tillhöra det som inom svensk hockey klassificeras som eliten även i framtiden.

Jag återkommer till Er så fort jag fått svar på några av frågetecknen. Till dess önskar jag Er en riktigt skön sommar och hoppas att Ni alla laddar batterierna så att Ni orkar komma och ge ert stöd till våra lag.

sonny

Sonny Lundwall
Ordförande

Rss Skriv ut
Senaste match
Huddinge IK
4:a
Kvalserien
Säsongen 2017/18
Hall of fame. Micke Johansson
Hall of fame. Micke Johansson
Säsongen 2017/18
Säsongen 2017/18
Red Tigers
Red Tigers
Huddinge Hockey
Nyheter
05 juni 2018 06:58
01 juni 2018 15:39
31 maj 2018 11:10