Hem / Nyheter / Arkiv / Artiklar 2003/04 / Julkrönika

SENASTE NYTT

Julkrönika

09 december 2011 15:35

Jag börjar direkt med att erkänna att grundserien i Allsvenskan inte gick så bra som jag hoppades inför seriestarten. Jag tycker inte heller att det gick så bra som man faktiskt kan kräva utifrån de förutsättningar som laget hade inför seriestarten. Förklaringarna (bortförklaringarna) är många såsom oturliga skador, individuella misstag, kollektivt tappat självförtroende etc. Med eller utan förklaringar så visar tabellen dock att vi inte var bättre än 3:a från slutet när grundserien var färdigspelad. Fortsättningsserien startar den 11 januari 2004 och då är det upp till var och en av spelarna att bevisa att man faktiskt kan bättre än man lyckades med under hösten. Jag räknar stenhårt med ett friskt och revanschsuget lag som skrinnar ut på isen den 11/1 för att ta tre poäng mot Almtuna och därmed starta jakten på en Play-Off plats. Upp till bevis grabbar!

Det finns naturligtvis många glädjeämnen även på den sportsliga sidan och för att lyfta fram några så vill jag kommentera B-juniorernas serieseger som gav dem en plats i södra Allsvenskan efter jul, framgångarna för Huddingespelarna som starkt bidrog till att Stockholm vann TV-pucken, damlagets serieledning i innebandy som mycket väl kan leda till avancemang till division 1 och till sist att Monir Kalgoum har tagits ut till svenska juniorlandslaget.

Apropå juniorlandslaget så såg jag ett inslag på TV där ett antal av Monirs lagkamrater intervjuades och samtliga hade rätt inställning till hur de skulle klara sig bättre i JVM än många år. Medicinen verkade vara en kaxigare och tuffare inställning. Det tilltalade mig och jag hoppas att det är en medicin som även Huddinges A-lag provar. Jag är dock inte lika säker på att det svenska juniorlandslaget bara på kaxighet kan nå VM-final. Man ska ha klart för sig att konkurrensen är väldigt hård. Bara i Nordamerika så spelar omkring 55 juniorlag i olika ligor, där förutsättningarna för juniorlagen påminner om våra elitserielags miljöer dvs. stort lokalt mediafokus, mellan 5000 – 10.000 åskådare per match, och rejäla ersättningar från NHL när färdigutbildade spelare går vidare till AHL och NHL. Dessa juniorspelare är vana att ta stort ansvar och ha avgörande roller i sina lag medan de flesta svenska juniorer som spelar i elitserien är de första som hamnar på bänken när det resultatmässigt ser tufft ut för laget eller när laget hamnar i numerära över –och underlägen. Hur kan man då tro att den svenska junioren med stort självförtroende ska gå in och avgöra JVM-matcher i kritiska lägen? Jag bara undrar.

Paniken börjar sprida sig hos ett antal av lagen i Allsvenskan (kanske också ett och annat Elitserielag) inför Allsvenska nämndens prövning av klubbarnas ekonomiska förmåga att delta i Allsvenskan. Svenska ishockeyförbundet har ju tydligt förklarat att det inte kommer att beviljas några dispenser efter denna säsong, vilket jag självklart applåderar. Jag tycker att man alldeles för lätt under de fem år som nu gått beviljat dispenser trots att många klubbar inte har visat att de har varit på rätt väg med sin ekonomi, vissa klubbar skulle ha tvångsnedflyttats för flera år sedan. En av intentionerna med kravet på att alla Allsvenska lag ska ha ett positivt eget kapital är ju att vi ska utifrån sunda ekonomiska förutsättningar konkurrera med varandra sportsligt. Jag tänker här bara ta upp ett exempel, som jag kan nämna utan att hänga ut varken klubb eller ledare för det har dem ju synnerligen effektivt gjort själva. Exemplet är naturligtvis Solna AIK som själva t.o.m. betalat annonsutrymme i tidningarna föreställande ett begravningståg för att visa hur dåliga dem är på att sköta sin ekonomi. De har sen fortsätt med ett antal åtgärder såsom att sälja tegelstenar och locka ungdomar att ringa ett telefonnummer som innebär att abonnenten får betala 100 kronor till AIK (låt mig gissa att det är många föräldrar som på sin telefonräkning funnit en överraskande utgift). Extra tragikomiskt tyckte jag det var när jag såg att TV3 annonserade ut ett tv-program som skulle handla om hockeyns ekonomiska problem och det visade sig att hela programmet i stort sett handlade om hur misskött AIK:s ekonomi var. Speciellt beklämmande tyckte jag det var att se AIK:s VD sitta och förklara hur man misskött sig under många år. Jag undrar bara, är det inte VD:s jobb att se till att rörelsen inte missköts? Normalt sett borde det vara VD och styrelsen som ska hållas ansvariga för misskötseln men här fick man intrycket av att det var supportrarnas och sponsorernas fel att AIK står på ruinens brant. Jag bara undrar, när ska de lära sig att rätta munnen efter matsäcken dvs. inte betala högre löner till spelare och ledare än vad publik och sponsorer är beredda att betala för? Att AIK dessutom på ett bananskal halkade in i Superallsvenskan stör mig naturligtvis extra eftersom jag anser att den platsen borde ha tillfallit någon av de klubbar som, i enlighet med Svenska ishockeyförbundets intentioner, konkurrerade om platsen på sunda ekonomiska villkor. (Inom parantes kan jag berätta att Huddinge Hockey under året haft en skatterevision där Skattemyndigheten bara kunde konstatera att alla våra räkenskaper var i god ordning och hanterade enligt regelverket.)

Nu över till något helt annat. Huddinge Hockey har tillsammans med Huddinge Kommun (Kultur och Fritid) och TomtbergaHuge Fastigheter AB tecknat ett avtal där Huddinge Hockey överlåter driften av ishallarna till TomtbergaHuge Fastigheter AB från och med årsskiftet. Klubben har sedan slutet av 80-talet haft ansvaret för driften av anläggningarna, vilket bland annat inneburit att vaktmästarna har varit anställda i klubben. Alla parter har uppskattat och tyckt att det varit ett framgångsrikt upplägg. När klubben tog över driften av Björkängshallen fanns inte TomtbergaHuge Fastigheter AB som kommunalt fastighetsbolag utan det var kommunen självt som direktägde fastigheterna. Numera ägs anläggningen av TomtbergaHuge Fastigheter AB, hyrs av Kultur och Fritidsförvaltningen och drivs av Huddinge Hockey. Alla tre parterna är nu överens om att det var dags för parterna att koncentrera sig på det som var och en är bäst på, dvs. TomtbergaHuge Fastigheter AB har som specialitet att äga, driva och förvalta fastigheter, Kultur och Fritidsförvaltningen har till uppgift att främja den kultur- och fritidsverksamhet som på olika sätt bedrivs i kommunen och Huddinge Hockey är förhoppningsvis den bästa av dessa tre parter på att bedriva just ishockeyverksamhet för såväl barn och ungdom som juniorer och seniorer. Det påtagligaste beviset på förändringen är att vaktmästarna från och med den 1 januari 2004 blir anställda hos TomtbergaHuge Fastigheter AB. Jag vill därför passa på och tacka för ett otroligt fint arbete av alla inblandade under dessa år men framförallt ett varmt tack till vaktmästarna som under åren sett till att vi alltid har kunnat bedriva vår verksamhet utan störningar. Jag önskar Er alla stor framgång och lycka till hos Er nya arbetsgivare och ser fram emot ett fortsatt mycket gott samarbete. Samtidigt lyckönskar jag TomtbergaHuge Fastigheter AB som får fyra nya plikttrogna och ambitiösa medarbetare.

Palle bad mig skriva en kort krönika så det är väl bäst att jag avslutar nu. Jag avslutar med det viktigaste av allt, nämligen att önska alla Er som har ett intresse i Huddinge Hockey (spelare, ledare, funktionärer, sponsorer, domare, personal, supporterklubb, publik, hockeyföräldrar etc.) en riktigt God Jul och Gott Nytt År!

Jag hoppas att vi ses efter nyår i samband med klubbens matcher,
Sonny Lundwall
Ordf. i HIK

Rss Skriv ut
Senaste match
Huddinge IK
4:a
Kvalserien
Säsongen 2017/18
Hall of fame. Micke Johansson
Hall of fame. Micke Johansson
Säsongen 2017/18
Säsongen 2017/18
Red Tigers
Red Tigers
Huddinge Hockey
Nyheter
05 juni 2018 06:58
01 juni 2018 15:39
31 maj 2018 11:10